Protestantse Gemeente te Hilvarenbeek e.o.
20161120-009.jpg

Toelichting bij de diensten

Palmzondag 14 april, 10 uur, kindernevendienst.

Voor de kinderen is palmzondag een feest. Tijdens de kindernevendienst maken ze een palmpaasstok. Als jullie thuis er nog één hebben, neem hem dan mee. Ook vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom.

Witte Donderdag 18 april, 18.30 uur.

In het Open Huis hebben we om half zeven de liturgische maaltijd. We zitten aan een gedekte tafel, net zoals Jezus aan tafel zat met zijn leerlingen en Pesach vierde. Als er kinderen zijn, hebben zij een rol in de liturgie. Van oudsher stellen zij steeds de vraag: ‘waarom is deze avond anders dan alle andere avonden’. Tijdens deze maaltijd zullen wij ook de Maaltijd van de Heer vieren met brood (de matzes) en wijn zoals Jezus ons voorgedaan heeft. Het is een bijzondere viering waarin veel te zien en te leren is en waarin we ook gezellig samen eten. Jong en ouder is van harte welkom. Er is geen preek.

Goede Vrijdag, 19 april, 19.30 uur.

Ook in deze dienst is geen preek. We lezen het lijdensevangelie van Lucas waarin we horen hoe Jezus omging met zijn lijden. We kijken naar beelden van de kruisweg die de priester en beeldend kunstenaar Sieger Köder geschilderd heeft. De kruisweg heeft als titel ‘Durchkreuzes Leben’. Een nieuw woord wat aangeeft hoe lijden doorleefd wordt. Ik heb er teksten bijgemaakt en deze staan samen met de afbeeldingen afgedrukt in een boekje. Als u niet bij de dienst aanwezig kunt zijn, kunt u later het boekje aanvragen. Tjitske-Anna de Groot heeft de lay-out hiervan gemaakt, evenals van alle liturgieën van de Stille Week.

Stille Zaterdag 20 april, 19.30 uur.

In deze paaswake worden we bemoedigd door verhalen van donker naar licht en van lijden naar liefde, De nieuwe Paaskaars zal binnengebracht worden als teken van het Licht van God dat het duister wegduwt. Zo vieren we de opstanding van Jezus. Aan het licht van de paaskaars ontsteken wij ieder ons eigen kaarsje. Bij de doopgedachtenis noemen we onze naam zoals we door God gekend zijn. Hoe stil deze stille zaterdag buiten op de Vrijthof is, moeten we afwachten. Er is een wielerevenement, de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge voor het voor het KWF dat geld sponsort voor de genezing van kanker. In ieder geval zal tijdens het lezen van het opstandingsevangelie ons kerkklokje luiden en zullen we een paaslied zingen. Wie weet straalt dat uit naar buiten.

Pasen, zondag 21 april, 10 uur, kinderen welkom.

We vieren Pasen! De kinderen krijgen een kaarsje aan het begin van de dienst en brengen met hun licht, het grote licht van Pasen binnen. De liederen worden begeleid door orgel en trompet. We vieren dat de dood niet het laatste woord heeft en dat God ons nieuwe levenskracht schenkt. Na de dienst mogen kinderen eieren van chocola zoeken. Ik hoop dat we samen geïnspireerd worden door deze diensten in de Stille Week.

Zondag 5 mei, 10 uur, Arie 65 jaar.

Op deze zondag wil Arie Poldervaart graag zijn 65ste verjaardag met ons vieren

20150927111357.jpg