Protestantse Gemeente te Hilvarenbeek e.o.
20150628092402.jpg

Toelichting bij de erediensten

Bij de diensten – Adventsproject ‘Een huis met een ster’

Tijdens de adventszondagen lezen we uit de profeten Haggai en Micha. Daarin horen we dat er een huis gebouwd moet worden. ‘Haal hout en bouw mijn huis op’, zegt de Eeuwige. We kunnen hierbij denken aan de tempel als gebouw of aan onze Andreaskerk of aan de kerststal. Maar aan stenen alleen heb je niets. Het gaat ook om de invulling. Wie wonen er? Wie zijn welkom in dat huis? Hoe gaan de inwoners met elkaar om? Elke adventszondag komt er een ander figuur uit de kerststal aan bod. We kijken wat zijn of haar rol is in het verhaal en in ons leven. Zoals in de kerstoverweging gezegd is, we hoeven niet per sé te bouwen aan een huis met vijf Michelinsterren, één ster is al genoeg om koningen uit het buitenland aan te trekken.

Oecumenische Adventsmeditaties

woensdagavonden 19.30 uur in de Andreaskerk - 4, 11 en 18 december
Als voorbereiding op Kerst komen we vanuit beide kerken samen in de verwarmde Andreas. We volgen een korte liturgie van muziek, profetenlezingen, gedicht en gebed. Het is een bezinning tussen de drukte van de decembervieringen. Beide voorgangers en leden van de oecumenische werkgroep leiden de liturgie.

Kerstmiddag voor ouderen – maandag 16 december

Maandag 16 december is er de kerstmiddag in het Open Huis. Het begint om 15.30 uur. Eerst houden we een korte viering en daarna is er een maaltijd. Het is elk jaar een mooie middag waarin we elkaar ontmoeten en waar we met elkaar in gesprek gaan over aardse en hemelse zaken. Dit jaar staat de viering in het teken van vluchten om vrede. Jozef en Maria moeten twee keer gedwongen op weg naar het onbekende. Eerst vanwege de volkstelling naar Bethlehem, en later vanwege de moordplannen van Herodes naar Egypte. De middag wordt verzorgd door de Pastorale Raad. U kunt opgehaald en weer thuisgebracht worden.

Maandag 23 december 14.00 uur – ‘Kerst voor jou!’

Maandag 23 december om 14 uur ’s middags is er “Kerst voor jou!”. Dit is een belevingsviering voor mensen die niet naar een gewone viering in de kerk kunnen omdat ze niet lang kunnen zitten, of omdat het teveel is voor hoofd en lichaam. Vaak vieren deze mensen wel thuis kerst of in de woonkamer van de instelling waar ze wonen, maar kerst in een kerkgebouw missen ze vaak. We hebben deze viering bekend gemaakt bij de Vergeten Tuin, een organisatie voor mensen met dementie en we hebben mensen uitgenodigd via woonvoorzieningen in Hilvarenbeek voor mensen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking. Natuurlijk zijn mantelzorgers ook van harte welkom. De viering duurt een half uurtje. We zingen een lied, kijken naar het kerstverhaal en steken een kaarsje aan. Daarna is er koffie met iets lekkers. Als u iemand weet die hier graag naar toe wil, nodig hem/haar uit en kom mee! Als u iemand weet die wil begeleiden met muziek, hoor ik het graag.

Dinsdag 24 december om 19.30 uur “STERREN” in de Andreaskerk .

Heel fijn dat weer een aantal mensen van het koor ‘zang & vriendschap’ uit Diessen hun medewerking verlenen. Dit jaar hebben we in de viering speciale aandacht voor de ‘zondagse ontmoetingen’. Na afloop natuurlijk weer glühwein en chocolademelk. Van harte welkom!

Woensdag 25 december 10.00 uur - Kerstgezinsdienst

Tijdens de kerstmorgendienst op 25 december zijn kinderen van harte welkom!

20161120-009.jpg