Protestantse Gemeente te Hilvarenbeek e.o.
20161120-009.jpg

Toelichting collectes

Zondag 7 april. - Rwanda 25 jaar na de genocide

In 2019 is het 25 jaar geleden dat één miljoen Rwandezen werden afgeslacht door hun buren. De jongvolwassen Rose Mukankaka overleefde de genocide, maar verloor haar ouders, broers en zussen. Ze besloot dat ze God wilde dienen door weeskinderen op te vangen en onder te brengen in pleeggezinnen. Zo ontstond Mwana Ukundwa, ‘geliefd kind’. In de afgelopen 25 jaar is het werk veranderd. Tegenwoordig ondersteunt de organisatie kinderen die hun ouders aan hiv-aids hebben verloren of zelf besmet zijn. Zij krijgen medicijnen, schooluniformen en leren om te gaan met hun ziekte. Ook alleenstaande moeders die besmet zijn, worden ondersteund in de zorg voor zichzelf en hun gezin.

Zondag 14 april. - Versterk de kerk in Pakistan

Veel christenen in Pakistan voelen zich kwetsbaar en onzeker. Zij vormen een minderheid en behoren tot de laagste klasse, de armste bevolkingsgroepen. Veel christenen hebben bovendien weinig kennis over het christelijk geloof. Kerk in Actie bouwt samen met lokale kerken aan een sterke kerk in Pakistan. Studenten en voorgangers kunnen, onder meer via internet, cursussen en trainingen volgen over discipelschap en theologie. Jaarlijks volgen 6000 tieners een jongerentraining. Zij zijn het toekomstig kader van de kerk en staan dankzij deze training sterker in hun geloof. Met deze collecte willen we mee bouwen aan een sterke en vernieuwende kerk in Pakistan.

Zondag 21 april. - Jeugdwerk (JOP)

Veel christelijke jongeren hebben het paasverhaal al vaak gehoord. Komt de boodschap van Pasen bij hen nog wel aan? JOP, Jong Protestant, ontwikkelde een verrassend nieuw spel voor kerkelijke jongeren: de PaasChallenge. In dit spel met “Wie-is-de-Mol”-achtige elementen kruipen jongeren een nacht lang in de huid van een hoofdpersoon uit het paasverhaal. Ze krijgen te maken met emoties als achterdocht, eenzaamheid, vermoeidheid en troost. Een deel van de opdrachten speelt zich buiten af, de ontknoping vindt plaats op paasmorgen. De eerste editie was een groot succes: bijna 2000 jongeren van maar liefst 150 jeugdgroepen uit heel Nederland deden mee (zie filmpje op jop.nl/paaschallenge}. We collecteren hiervoor, zodat JOP rond Pasen jongeren met dit uitdagende spel bij de kerk kan (blijven) betrekken.

Zondag 28 april. - Make-a-wish Nederland

Ieder kind wil kind zijn. Ook kinderen met een levensbedreigende ziekte. Kinderen voor wie het leven voor een groot deel bestaat uit angst en ziekenhuisbehandelingen. MAKE-A-WISH NEDERLAND haalt deze kinderen uit de zorgen en laat ze door het vervullen van hun liefste wens weer kind zijn en geen patiënt. Dit geeft deze kinderen, maar ook het hele gezin kracht en energie voor de toekomst. MAKE-A-WISH, voorheen Doe Een Wens, bestaat al sinds 1989 en vervult ieder jaar ruim 500 liefste wensen van kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. MAKE-A-WISH kan dit allemaal realiseren dank zij de inzet van ruim 400 vrijwilligers.

Zondag 5 mei. - SOS Kinderdorpen

Een SOS Kinderdorp is een omgeving waar kinderen zonder ouders of veilig thuis kunnen opgroeien in een nieuwe familie. Op dit moment hebben ruim 58000 kinderen weer een veilig en liefdevol thuis gevonden. In 571 kinderdorpen in alle delen van de wereld. Deze kinderen groeien op met (biologische) broertjes en zusjes en een SOS moeder in een SOS familiehuis totdat zij op eigen benen kunnen staan. De SOS moeder speelt een hele belangrijke rol, want zij begeleidt de ontwikkeling van ieder kind.

20150628100513.jpg