De Protestantse Gemeente van Hilvarenbeek e.o. is in 2006 ontstaan na de fusie tussen de Nederlandse Hervormde Gemeente te Hilvarenbeek eo en de Gereformeerde kerk van Hilvarenbeek. Overigens was er reeds een samenwerking sinds de jaren zeventig en kwam in 1988 een federatie tot stand. De gemeente maakt deel uit van de classis ís-Hertogenbosch van de Protestantse Kerken in Nederland. Onze gemeente omvat de volgende dorpskernen: Hilvarenbeek, Diessen, Baarschot, Haghorst, Biest Houtakker, Esbeek, Hooge - en Lage Mierde. Daarnaast zijn er een aantal gemeenteleden woonachtig in Tilburg, Goirle, Poppel en Weelde.

Wie zijn wij?

Als kleine gemeente willen we open, gastvrij en uitnodigend zijn. Ook open naar elkaar. Dat houdt tevens in, dat we met elkaar praten en overleggen over wat kan blijven, wat veranderd moet worden en wat we achter ons kunnen laten. Hoe zoeken we met elkaar naar vernieuwing? Een 'open gemeente' zijn betekent, dat we geen 'gesloten gemeente' willen zijn. Niet alleen maar gericht op onszelf en op binnenkerkelijke zaken, maar open naar de tijd, naar de traditie, naar anderen en naar God.

Als we een open en gastvrije gemeente willen zijn, betekent dit ook, dat mensen er hun verhaal kwijt kunnen en er mensen zijn, die luisteren. Dat er de mogelijkheid is voor gezamenlijke actie, maar ook gezelligheid, rust en ontspanning. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor zijn mensen nodig.

 

(Pasen 2009)

 

We worden uitgedaagd om de diensten dichter bij de ervaring van mensen te brengen en meer gebruik te maken van mogelijkheden van verbeelding, stilte, zang en muziek. We zullen moeten nadenken over de veranderde eisen, die gesteld worden aan onze kerkelijke ruimten: het kerkgebouw, ons gemeentecentrum het Open Huis en het Jeugdhonk. We nemen ons voor om met nog meer aandacht te kiezen voor milieu, duurzaamheid en gerechtigheid. Een 'gezamenlijke trektocht', heeft iemand het ook wel genoemd. We willen een aantrekkelijke geloofsgemeenschap zijn, die meegaat met de tijd zonder zich te laten bepalen door trends. De Christelijke geloofstraditie is rijker dan we soms denken. Uit deze bron putten kan weldadig zijn.

Zo willen we een aantrekkelijke gemeente zijn en geloven in de toekomst.

Hilvarenbeek, mei 2000

In 2009 hebben we gevierd dat ons Andreaskerkje 200 jaar bestaat.

Ter gelegenheid van dit feest, is er een boek uitgegeven over de geschiedenis van de protestanten in Hilvarenbeek en omstreken, met als titel: “De Bikse kleine luiden”. Er zijn nog enkele exemplaren van dit boek te koop. U kunt het boek inzien tijdens het koffiedrinken na de zondagse dienst of contact opnemen via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.